Minna Canth: Anna Liisa


Minna Canth: Anna Liisa (WSOY, 2009. 1. painos 1895. 116 sivua.)

Anna Liisa on kunnialliseksi tiedetty nuori nainen, Kortesuon tilan vanhin tytär. Hän on menossa naimisiin talollisen sulhasensa Johanneksen kanssa, mutta kuulutusten alla naisen menneisyys palaa kummittelemaan. Anna Liisa on viisitoistavuotiaana heilastellut salaa talon rengin, Mikon, kanssa. Hän on tullut raskaaksi, synnyttänyt lapsen yksin metsässä ja hätäpäissään surmannut tämän. Synkän salaisuuden tietää vain kolme ihmistä: Anna Liisan lisäksi pakomatkalle lähtenyt Mikko, sekä tämän äiti Husso, joka on haudannut vauvan ruumiin metsään kuusen alle. Kun Mikko kuulee äidiltään Anna Liisan naima-aikeista, palaa hän vaatimaan naista itselleen. "Minäpä rakastan sinua, Anna Liisa, ja tahdon saada sinut takaisin, ja minä sinut otan neuvolla millä hyvänsä. Minä en anna sinua toiselle, en jumaliste annakaan!" Mikko uhkaa paljastaa lapsensurman ellei Anna Liisa lupaudu hänen vaimokseen.

Anna Liisa: Enkö minä sitten koskaan maailmassa saa toivoa onnea? Onhan sitä kaikilla muilla ihmisillä, miksi ei milloinkaan minulla?
Mikko: Siltä haaralta sitä et saa.
Anna Liisa: Mikko, sääli minua, olenhan jo kärsinyt niin paljon.
Mikko: Se on omassa vallassasi. Voit estää minua puhumasta, jos vaan tahdot.
Anna Liisa: Elä tee minua uudelleen onnettomaksi juuri nyt, kun minulle parempi tulevaisuus olisi tarjonna. Mitäpä siitä kostut, jos säret minun elämäni vielä kerran. Nuoruuteni turmelit, eikö siinä jo kylliksi. Ei minulla ole ollut iloa, niinkuin muilla minun ikäisilläni, huolta vaan ja murhetta alituiseen. Minä en jaksa kantaa enempää - en varmaankaan.

Mitä nuori nainen voi tehdä, jos ja kun synkkä salaisuus paljastuu - pitäisikö mennä vaimoksi miehelle jota ei rakasta vai hukuttautua järveen, vai onko olemassa jokin muu keino?


Anna Liisa ei ole suotta niin rakastettu klassikko. Nuoren naisen traaginen tarina on väkevä lukukokemus, joka ahdistaa, pakahduttaa ja suututtaakin niin että lukiessa melkein kurkkua kuristaa. Canthin viimeiseksi jäänyt näytelmä on samanaikaisesti ihastuttavan vanhanaikainen ja kuitenkin jotenkin tuore ja ajaton. Se on mielenkiintoinen ja kiehtova kuvaus elämästä 1800-luvun suomalaisessa talonpoikaisyhteisössä, jossa lapset teitittelevät vanhempiaan ja yhteisön elämää määrittelevät ankaran tiukat moraalisäännöt - kunnollinen, siveä ihminen elää kristillisessä kurissa ja nuhteessa, ja yhden yksilön teko voi pilata koko talon maineen.

Canth kuvaa taidokkaasti naisen heikkoa asemaa reilun sadan vuoden takaisessa Suomessa - ei siis tarvitse palata kovinkaan monen sukupolven taakse päästäkseen aikaan, jossa naisella ei ole ollut juurikaan sananvaltaa edes suhteessa omaan itseensä. Anna Liisan tarina ja kerronta tuntuvat rohkeilta näin nykylukijankin silmin, joten voin vain kuvitella miten puhuttava tämä näytelmä on ilmestyessään ollut. Minulla luvussa olleen vuoden 2009 painoksen esipuheessa Maria-Liisa Nevala kertoo Suomalaisen teatterin johtaja Kaarlo Bergbomin kirjoittaneen näytelmäkiertueelta seuraavaa: "Kaikkialla Anna Liisa on tehnyt voimakkaan vaikutuksen ja pusertanut esiin paljon kyyneleitä." En ihmettele yhtään.

Canth paitsi herättää tunteita, myös kirjoittaa hirveän hyvin. Dialogiin perustuva kerronta luo alusta loppuun voimakkaan jännitteen ja tunnelman, joka on yhtä painostava kuin ilma ennen ukkosmyrskyä. Anna Liisan mielessä tapahtuva myllerrys ja nuoren naisen ihmeellinen rohkeus mahdottoman edessä on myös huikeaa luettavaa. Yleensä vierastan näytelmämuotoisia tekstejä, mutta Canthin Anna Liisaa lukee kuin mitä tahansa romaania. Se on vetävästi kirjoitettu draama, ja siinä on jopa jännitysromaanin sävyjä, sillä tekstiä lukiessaan pelkää, toivoo ja jännittää nuoren naisen puolesta. Näytelmän lukeminen tuntuu samalla tavalla ahdistavalta kuin jos katselisi hidastettuna filminä lähestyvää onnettomuutta - näkee väistämättömän tuhon muttei kykene estämään sitä mitenkään.

Tästä terävästä ja rohkeasti kantaa ottavasta näytelmästä on keskusteltu muutama vuosi sitten Lukupiiri -blogissa, kannattaa käydä kurkkaamassa. Ennen kaikkea kannattaa kuitenkin lukea Canthia, sillä hän on mahtavan hyvä! Tämän oman tekstini myötä haluan toivottaa kaikille hyvää Minna Canthin ja tasa-arvon päivää! Nyt tuleekin kuluneeksi 170 vuotta kirjailija ja realismin uranuurtaja Minna Canthin syntymästä - se jos mikä on hyvä syy nauttia tänään oikein kunnon kakkukahvit! ♥

Kommentit

  1. Kiitos arviostasi! Pidän myös Canthin näytelmistä valtavasti, niitä olen lukenut useamman kerran. Täksi päiväksi en ehtinyt, mutta onneksi voin blogiarviosi myötä teokseen palata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanna, kiitos kommentistasi. :) Minulla on siskoltani lainassa kokoelma, jossa on monta Canthin näytelmää. Nyt tekisi heti mieli lukea ne kaikki.

      Poista
  2. Olipa hienoa lukea Anna Liisasta Minna Canthin päivänä. Kiitos, Sara! <3 Anna Liisa on aina yhtä koskettava ja pakahduttava. Olen lukenut tämän monta kertaa ja nähnyt näyttämöllä kaksi kertaa, viimeisimpänä TTT:n upean musikaalin. Näitkö sinä sen? Nuoren naisen kohtalo on riipaiseva. Canthin merkitystä naisten aseman parantumiselle Suomessa on mittaamaton. Ihailtava nainen kerta kaikkiaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elina, hienoa oli lukeakin tämä Canthin päiväksi. Anna Liisa kyllä tosiaan pakahduttaa. On uskomatonta, miten Canth pystyy käytännössä pelkällä dialogilla luomaan täysin romaaninomaisen kertomuksen, jonka lukija näkee mielessään kuin elokuvana, taustoja ja lavasteita myöten. Upea kirjailija, ei voi muuta sanoa!

      En ehtinyt aikanaan nähdä TTT:n Anna Liisaa. Harmittaa paljon.

      Poista
  3. Upeaa, että nostit esille tänään juuri Anna Liisan. Se on ehdottomia suosikkejani Minna Canthin tuotannosta, niin vavahduttava ja hieno näytelmä. Elinalle täytyy nyt olla kateellinen, sillä en ole kertaakaan päässyt näkemään Anna Liisaa näyttämöllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonna, Anna Liisa on hieno, enkä yhtään ihmettele että sitä pidetään Canthin parhaana näytelmänä. Minäkään en ole nähnyt tätä näyttämöllä - kohtalotoveri siis! :)

      Poista
  4. Hyvää Minna Canthin päivää Sara ja kiitos mainiosta kirjoituksesta. Minna Canth kuuluu niihin, jotka ovat minulle paljon enemmän kuin pelkästään hänen teoksensa, jotka ovat tietysti hienoja nekin. Anna Liisan kohtalo koskettaa aina.

    Canthista on muuten juuri julkaistu Minna Maijalan (toivottavasti nimi meni oikein) kirjoittama elämäkerta, jossa valotetaan Canthin herkempää puolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omppu, kiitos. <3 Anna Liisa tosiaan on näytelmä, joka kestää monia, monia lukukertoja. On riipaisevaa ajatella sitä 15-vuotiasta, joka synnyttää yksin metsässä, ja kaikkea muuta mitä sen jälkeen tapahtuu...

      Tuon Maijalan elämäkerran minäkin haluan ihan ilman muuta lukea.

      Poista
  5. Minä löysin tämän Lohjasaaren kirjakopista kesällä. Luin tämän ja tykästyin kovasti! Hienoa, että kirjoitit siitä juuri tänään :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanna, hieno löytö! Minäkin haluaisin Anna Liisan omaan hyllyyn, nyt lainasin vain kirjastosta.

      Poista
  6. Minä onnistuin jotenkin ihmeellisesti unohtamaan koko päivän. Kunpa minäkin olisin saanut yhtä paljon irti tästä näytelmästä. Olen lukenut jokaisen Canthin näytelmän ja Anna Liisa oli mielestäni kaikkein tylsin ja mitäänsanomattomin. Kaikista muista, etenkin Papin perheestä, sain paljon enemmän irti. Pitänee kunnostautua ja lukea juhlavuoden kunniaksi joku teos kirjailijalta ja laajentaa Canthin tuntemusta näytelmien ulkopuolelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukumato, voi harmi - mutta niinhän se menee, ihmiset kokevat lukemaansa eri tavoin, ja se joka jotakin koskettaa ja riipaisee syvältä saattaa jättää toisen aivan kylmäksi.

      Minäkin olen ajatellut samoin, juhlavuoden kunniaksi pitää lukea lisää Canthia!

      Poista
  7. Anna Liisa on kyllä hurjan hyvä. Luin sen uudestaan viime vuonna (ensimmäisen kerran joskus koulussa) ja vaikutuin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luru, se on. En muista olenko itse lukenut juuri Anna Liisaa kouluaikoina, mutta jotain Canthia kuitenkin. (Kouluajoistani on jo niin paljon aikaa, että muistot ovat tosi hataria. :D )

      Poista
  8. Kauhean nolo tunnustus näin Minna Canthin päivänä: en ole lukenut Canthilta mitään. Menen nurkkaan häpeämään.

    Ensi viikolla sentään paikkaan hiukan aukkoja sivityksessä, kun menen katsomaan Työmiehen vaimoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa, älä suotta mene! :D Voithan lukea Canthia vaikka tänä vuonna, nyt on juhlavuosikin ja kaikkea. Ja minäkin voin tunnustaa: en ole lukenut Canthia yli kahteenkymmeneen vuoteen. Kouluaikoina jotain, enkä edes muista tarkkaan mitä. :)

      Poista
  9. Tämä taitaa olla Minna Canthin tuotannosta ainoa minulle tuttu. Muista nähneeni näytelmän teini-ikäisenä ja muistan se olleen erittäin vavahduttavan kokemuksen. Hurja tarina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilda, niin on, hurja ja rohkea tarina. Ihailtava kerta kaikkiaan. En ole koskaan nähnyt tätä näytelmänä, mutta haluaisin kyllä.

      Poista
  10. Tämä on vähän tyhmä kysymys,mutta onko Anna Liisasta olemassa romaania? Lukiossa pitäisi omatoimisesti lukea Anna Liisa, mutta en löydä muita kuin tämän näytelmäversion.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. JennKriss, Minna Canthin Anna Liisa on juuri tämä kyseinen näytelmä.

      Poista
  11. mikä oli näytelmän käännekohta sinun mielestäsi?

    VastaaPoista
  12. Mikä oli näytelmän käännekohta lumeasi perustteella? PS:Oikean hyvä teksti ja oletko itse kirjoittanut kaiken? Reipasta meininkiä

    VastaaPoista
  13. Anna-Liisa on ihan perustellusti klassikkokirja ja kuuluu (käsittääkseni) lukiolaisten lukulistoille. Tykkäsin Anna-Liisasta jo luettuani sen lukiossa, ja myöhemmällä iällä olen kahlannut melkein koko Minna Canthin tuotannon läpi. Tykkään tosi kovin hänen tyylistään kirjoittaa. Se muistuttaa minua Tsehovin terävästä, koruttomasta ja kirkkaasta tyylistä. Minusta aiheiden traagisuuteen jopa sopii, että asiat kerrotaan faktoina, sen enempää tunteilematta - se tekee niistä vieläkin koskettavampia. AInakin minun mielestäni :) Tosi hyvä postaus, ja kiva blogi sulla muutenkin! :)

    VastaaPoista
  14. pystyisikö joku kertomaan minulle tämän kirjan teeman ja motiivin vaikka olen itse lukennut kyseisen kirjan pariin otteesseen niin en silti vain näe näitä kahta asiaa

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit