Helene Hanff: Rakas vanha kirja


Helene Hanff: Rakas vanha kirja (Karisto, 1982. 101 sivua. Alkuteos 84, Charing Cross Road, 1970. Suomentanut Anneli Tarkila.)

  Olisi hauskaa, jos kirjoittaisit ja kertoisit minulle Lontoosta. Elän vain sitä päivää varten, jolloin astun ulos laivapikajunasta ja tunnen Lontoon likaiset katukäytävät jalkojeni alla. Tahdon kulkea pitkin Berkeley Squarea ja Wimpole Streetiä ja seistä St. Paulin tuomiokirkossa, missä John Donne saarnasi ja istua sillä portaalla, jolla Elizabeth istui, kun hän kieltäytyi astumasta Towerin vankilaan, ja muuta sen sellaista. Eräs tuntemani sanomalehtimies, joka oli komennuksella Lontoossa sodan aikana, sanoo, että Englantiin matkustavilla turisteilla on ennakkokäsityksiä, joten he löytävät aina täsmälleen sitä mitä etsivätkin. Sanoin hänelle, että minä matkustaisin sinne etsimään englantilaisen kirjallisuuden Englantia. Ja hän sanoi:
  - Sitten se löytyy sieltä.

Syksyllä 1949 newyorkilainen toimittaja, oikolukija ja kirjailija Helene Hanff kirjoittaa kirjeen pieneen lontoolaiseen antikvariaattiin, joka on erikoistunut hankkimaan loppuunmyytyjä kirjoja. Hanff tiedustelee, löytyisikö Marks & Companyltä muutamia hänen kaipaamiaan teoksia, ja tästä kirjeestä alkaa yli kaksikymmentä vuotta kestänyt kirjeenvaihto. Rakas vanha kirja on tästä kirjeenvaihdosta koottu pieni kirjeromaani.

  Me kaikki rakastamme Teidän kirjeitänne ja yritämme kuvitella miltä Te näytätte. Minä olen päättänyt, että Te olette nuori ja erittäin hienostunut ja elegantti. Vanha herra Martin on sitä mieltä, että Teidän täytyy näyttää aika tavalla lukutoukalta huolimatta suurenmoisesta huumorintajustanne. Miksette lähettäisi meille valokuvaa? Se ilahduttaisi meitä kovasti.

Aluksi Hanffin kanssa kirjoittelee vain kirjakaupan hoitaja Frank Doel, mutta vähitellen kirjeenvaihto laajenee ja naiselle haluavat kirjoittaa muutkin Marks & Companyn työntekijät, Doelin vaimo, sekä jopa naapurin vanha rouva. Amerikkalaisnaisen ja englantilaisten välille syntyy syvä ja lämmin ystävyys, vaikka tuon yli kahdenkymmenen vuoden aikana he eivät koskaan tapaa toisiaan. Valtameren ylittää valtava määrä kirjeitä ja kirjapaketteja, ja pian myös muutakin: eletään sodanjälkeisiä pula-aikoja ja Hanff alkaa avustaa uusia englantilaisia ystäviään ruokalähetyksillä, jotka nämä ottavat kiitollisina vastaan. Nainen itse saa puolestaan kirjakokoelmiinsa harvinaisia aarteita.


Luin Rakkaan vanhan kirjan viimeviikkoisella Lontoon-matkallani, ja se olikin oivallinen valinta matkalukemiseksi. Rakastuin tuohon pieneen kirjaan ikihyviksi, lukukokemus oli niin hieno, että kärsin kirjan lukemisen jälkeen jopa jonkin aikaa lukujumista. Käyn lähes jokaisella Lontoon-matkallani innoissani kiertelemässä Charing Cross Roadin kirjakauppoja ja antikvariaatteja, mutta tällä kertaa antikvariaattikierrokseni tuntui aivan erityisen ihanalta. Kiinnitin huomiotani ihan eri tavalla niihin kaikkein vanhimpiin kirjoihin, niiden kauniisiin nahkakansiin, taidokkaisiin sidontoihin ja kansien kultakirjaimiin. Hanff avasi silmiäni vielä entisestään: voi millaisia aarteita antikvariaattien hyllyt sisällään pitävätkään! Marks & Companya ei enää ole olemassa (osoitteessa 84 Charing Cross Road on nykyisin joku tylsänoloinen firma - kävin katsomassa!), mutta kauppaa kuvataan kirjassa niin herkullisesti, että toivoisin pääseväni aikakoneella tuohon mitä ihanimpaan vanhaan kauppaan, joka on kuin suoraan Dickensin tarinoista.

  Siellä on pimeää, kaupan haistaa ennen kuin näkee. Siinä on ihana tuoksu, eikä sitä osaa helposti pukea sanoiksi, mutta siinä yhdistyvät viinimehun, pölyn, ajan ja puisten seinien ja lattian tuoksut. Kaupan takaosassa vasemmalla on kirjoituspöytä, jolla on pöytälamppu. [--] Hyllyköt jatkuvat ikuisuuksiin asti. Ne ulottuvat kattoon saakka, ja ovat hyvin vanhoja ja harmahtavia, kuin vanhaa tammea, joka on vuosien varrella imenyt itseensä niin paljon pölyä, ettei se enää ole oikean väristä.

Rakas vanha kirja on ihastuttava kunnianosoitus kirjoille ja kirjallisuudelle, sekä kaikille niille ihmisille, jotka rakastavat kirjoja ja ymmärtävät niiden arvon. Kirjeissä keskustellaan paljon kirjallisuudesta, ja kirjaa lukiessani mieleni alkoi kaivata vanhan englantilaisen kirjallisuuden pariin: haluaisin lukea nyt Virginia Woolfia ja Jane Austenia, ja jopa Chaucerin Canterburyn tarinat ja Pepysin päiväkirjat tuntuvat huutavan minun nimeäni. Kirjeissään Hanff kuvailee itseään lukijana ja kirjanomistajana. Hän rakastaa vanhojen kirjojen omistuskirjoituksia esilehdillä ja huomautuksia marginaaleissa - pidän toverillisesta tunteesta kääntäessäni samoja sivuja kuin jokin toinen on kääntänyt, ja lukiessani otteita, joihin joku jo ajat sitten manalle mennyt on kiinnittänyt huomiotani - hän poistaa hyllystään kaikki ne kirjat, joita ei aio toista kertaa lukea, ja kun hän kuvailee sitä iloa, jota vanhan kirjan pehmeiden pukinnahkakansien ja paksujen kermanväristen sivujen koskettaminen tuottaa, on helppoa olla samaa mieltä. Naisen mieltä lämmittää myös ajatus, että hänen kuoltuaan hänen kirjansa päätyvät jollekin, joka rakastaa niitä. Hän sirottelee kirjoihinsa himmeällä lyijykynällä tehtyjä merkintöjä näyttääkseen parhaat kohdat vielä syntymättömälle kirjanystävälle. Oih!

Rempseän ja sanavalmiin amerikkalaisnaisen ja hillityn kohteliaiden englantilaisten kirjeenvaihtoa on ilo lukea. Kirjeet ovat täynnä lämpöä ja välittämistä, ja erityisesti Hanffin omat kirjeet ovat lämpimän huumorin ja näennäisen, kaikella rakkaudella tehdyn piikittelyn värittämiä.

  Näin kevään tullen tarvitsen rakkausrunokirjan. Ei mitään Keatsia eikä Shellyä, lähettäkää minulle runoilijoita, jotka pystyvät rakastamaan joutavia lörpöttelemättä - Wyattia tai Jonsonia tai jotakin muuta, käyttäkää omaa harkintakykyänne. Pääasia että se olisi mukava kirja ja niin pieni, että sen voi työntää pitkien housujen taskuun ja viedä mukanaan Central Parkiin.
  No, älkää vain istuskelko siellä! Menkää etsimään sitä! Vannon, etten ymmärrä kuinka teidän puotinne pysyy pystyssä.

Rakas vanha kirja toi mieleeni suuresti rakastamani Kirjallisen piirin perunankuoripaistoksen ystäville. Suosittelisinkin tätä vanhaa, ihanaa kirjaa erityisesti kaikille niille, joihin Perunankuoripaistos on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen. Minä puolestani haluaisin tämän ihanuuden omaan hyllyyni, joten nyt ei auta kuin lähteä antikvariaattikierrokselle. Aika ihanaa. Lisäksi haluaisin lukea myös kirjan jatko-osan The Duchess of Bloomsbury Street, joka on Hanffin päiväkirjaromaani hänen Lontoon-matkaltaan vuodelta 1971.


Rakasta vanhaa kirjaa on luettu myös Saran kirjoissaTäällä toisen tähden alla (Jaana on lukenut myös The Duchess of Bloomsbury Streetin), Sinisen linnan kirjastossa (Marialle tuli myös mieleen Perunankuoripaistos!) ja Assyriologilla.

Kommentit

  1. Voi, minäkin haluan Lontooseen (en ole koskaan käynyt!)! Hauska, että sinäkin huomasit yhtäläisyyden Perunankuoripaistokseen – se oli minusta niin ilmeinen, että googletin kirjojen (alkup.) nimillä ja löysinkin viittauksia aiheeseen, muun muassa yhden blogipostauksen, jossa Perunankuoripaistosta inhottiin syvästi plagiaattina :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria, vastaan nyt näin kolmen vuoden viiveellä, kun tähän postaukseen oli tullut eilen uusi kommentti, ja hoksasin etten ole tännekään vastaillut, huoh! :) No, ehkä parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

      Oletkohan jo tässä välissä käynyt Lontoossa, en muista?! Minullakin on kauhea ikävä Lontooseen, tai oikeastaan ihan melkein mihin vain, sillä omat matkusteluni ovat nyt hetkellisesti vähän jäissä tuon rakkaan koiravanhukseni takia.

      Mutta tämä kirja on aivan ihana. Haluaisin lukea tämän nyt jo uudelleen! ♥ Tai vaikka Perunankuoripaistoksen, yhtä lailla ihana sekin on. :)

      Poista
  2. Kiitoksia ihanasta, nautinnollisesta lukuhetkestä, Sara :) <3 Kirjoitit tästä niin kauniisti, että mieleni tekee ensinkin lukea tuo kirja ja sen jälkeen tehdä pitkän pitkä retki Lontoon antikvariaatteihin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa Reetta, näin valtavalla viiveellä kiitän sinua kommentistasi! ♥ Tämä kirja yhdistettynä Lontoon antikvariaattiretkeen on puhdasta täydellisyyttä. ♥

      Poista
  3. Hauskaa, että sain kesäisellä päähänpistopostauksellani niin monet muutkin innostumaan tästä kirjasta -- olin jo jonkun aikaa ollut tietoinen siitä mutten kuitenkaan ollut etsinyt sitä käsiini. Sitten itse asiassa ihan "tietokirjassa" se mainittiin, seuraavana päivänä kirjastoon hakemaan... Lontoo on tuttu opiskelun ja töiden vuoksi, mutta toisin kuin Helene, minä rakastan myös sen museoita, kirjastoja ja tietysti noita kirjakauppoja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Assyriologi, on aina niin mahtavaa, kun joku vinkkaa tämmöisistä unohdetuista kirjallisista helmistä. Rakas vanha kirja oli, ja on edelleen yksi blogivuosieni rakkaimmista kirjoista. ♥

      Ja oih: jaamme saman rakkauden Lontooseen (joskin itse en ole koskaan asunut siellä, käynyt vain sen reilut parisenkymmentä kertaa). ♥

      Poista
  4. Luin tästä aarteesta ensi kerran Jaanan blogista ja jo silloin ajattelin, että kirja on varmasti helmi Lontoon ja kirjojen ystäville. Ihana postaus! Ja nyt hirveä into sekä lukemaan tämä että matkustamaan Lontooseen...

    Lukujumi hienon kirjan jälkeen - tuttu tila. <3 Onneksi ne eivät yleensä kestä kauaa, koska upeita kirjoja on jonossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elina, toivottavasti saat tämän kolme vuotta (!!) viipyneen vastauksen sähköpostiisi, sillä luulen, ettet ole edelleenkään lukenut tätä helmeä, ja kaipaat muistutusta! ♥ :D Lue tämä! Toistan: lue tämä! ♥ ♥

      Poista
  5. Oijoi, voiko tuollaista ollakaan! Kiitos kun kerroit, että on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pekka, ♥ ♥ ♥
      (Ja kiitos vielä sinulle tästä helmestä!! ;) ♥ ♥ ♥ )

      Poista
  6. Oi, tämä kuulostaa hurmaavalta! Menenkin tekemään varauksen kirjastoon. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maija, edelleen yksi blogivuosien parhaista löydöistä! Niin ihana kirja!♥

      Poista
  7. Tämä on hyvin, hyvin ihastuttava (ja yllättävän mielenkiintoinenkin) kirja! Sain sen viime vuonna lahjaksi ja luin heti, mutten ymmärrä, miksen ole kirjoittanut kirjasta. Olen kuitenkin ajatellut sitä lukemisesta saakka usein ja myös palannut välillän sen pariin etsimään ihania kirjarakkaussitaatteja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jenni, ihastuttava tämä todellakin on. Niin ihanaa, että näitä vanhoja helmiä aina silloin tällöin löytyy luettavaksi. ♥

      Poista
  8. Enpä ole tästä kirjasta aiemmin kuullutkaan! Perunankuoripaistos on kyllä hyllyssä -tosin en ole sitä vielä lukenut. Kuulostaa kyllä ihastuttavalta kirjalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa, oletkohan jo ennättänyt lukea tämän ja/tai Perunankuoripaistoksen (apua, en muista tähän hätään!)? Toivottavasti olet, sillä nämä molemmat ovat melkoisia herkkupaloja kirjallisuuden ystäville. ♥

      Poista
  9. Muistan hämärästi kuulleeni tästä jokunen vuosi sitten, mutta nyt postauksesi myötä olen aika vakuuttunut siitä, että tämä on ihana kirja. Pitääpä etsiä jostain antikvariaatista ja lähteä sen jälkeen heti Lontooseen lukemaan tätä johonkin hämyiseen kahvilaan tai aurinkoiseen puistoon. Ah, kirjat ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suvi, ihana kommentti - kiitos siitä! :) Ah, kirjat, ja ah, Lontoo! ♥

      Poista
  10. Oijoi! Kiitos upeasta kirjavinkistä ja mielenkiintoisesta postauksesta! Kirja meni heti lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Essielina, kiitos ihanasta kommentistasi (näin kolmen vuoden viiveellä :D )! ♥

      Poista
  11. Kiitos tästä vinkistä. Kirja löytyi heti kirjaston hyllyltä. Täytyy sanoa, että iltateehetki venyi pitkäksi. Tämä oli kertakaikkisen ihanaa luettavaa <3 Nyt se täytyisi vielä löytää jostakin omaan hyllyyn Perunankuoripaistoksen viereen <3

    Heli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli, moi ( ♥ ), ja kiitos ihanasta kommentistasi! Toivottavasti olet löytänyt jostakin oman kappaleen Rakasta vanhaa kirjaa, tämä täytyy todellakin omistaa. ♥

      Poista
  12. Itse luin ja bloggasin tästä juuri. Hyvin samaa mieltä olemme näköjään olleet kirjasta (joka on aivan ihana!), ja myös minulle tuli tästä vahvasti Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville mieleen! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiina, ihana kirja todellakin, samoin kuin Perunankuoripaistoskin on. :) ♥

      Poista
  13. Sain nyt juuri tähän hetkeen suosituksen ystävältä tähän kirjaan. Luen, sillä nythän on vain aikaa...

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, tulet rakastumaan tähän kirjaan. Tämä on myös jotenkin hyvin lohdullinen - siis silläkin tapaa ihana.

      ♥ ♥ ♥ sinulle!!!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit