Päivä 13: lempikirjailijani.

Tein itselleni pienen listan lempikirjailijoistani, ja totesin hieman hämmästellen että kaikki ovat naisia! Olen tiedostanut jo jonkin aikaa sitten että luen selkeästi enemmän naisten kuin miesten kirjoittamia kirjoja, mutta nyt huomasin asian vielä entistäkin selvemmin. :) Toinen yhteinen tekijä on se että oikeastaan kolmea kirjailijaa lukuun ottamatta kaikki lempikirjailijani kirjoittavat historiaan sijoittuvia romaaneja, ja erityisesti Suomen ja Euroopan historia ovat olleet suuri intohimoni teinivuosista saakka.

Koska en mitenkään pysty nimeämään vain yhtä lempikirjailijaani, tässä tulee nyt pieni lista heistä joiden kirjoja luen tällä hetkellä mieluiten.

Diana Gabaldon on yksi uusimmista suosikkikirjailijoistani. Olen lukenut Gabaldonilta vain Matkantekijä-sarjaa, ja siitäkin vasta kolme kirjaa, mutta pidän kovasti Gabaldonin romaaneista ja kirjoitustyylistä. Odotan mielenkiinnolla, miten Gabaldon aikoo jatkaa kirjailijan uraansa kun Matkantekijät on kirjoitettu loppuun...





Tracy Chevalier on ollut suuri suosikkini jo useita vuosia! Olen lukenut häneltä romaanit Tyttö ja helmikorvakoru sekä Neito ja yksisarvinen, ja pitänyt kummastakin valtavasti. Luettavien kirjojen pinossa vuoroaan odottelevat Pudonneet enkelit ja Lontoosta ostettu Remarkable Creatures pokkariversiona. Mielenkiintoista historiaa ja kaunista, sujuvaa kieltä, ihanaa!







Yksi pitkäaikaisimmista suosikeistani on Agatha Christie, jonka dekkareita luin nuorempana paljonkin. Edelleenkin Christien kirjoissa viehättää brittiläinen elämänmeno, ja se ihana menneen ajan tuulahdus joka kirjoista niin selkeästi välittyy. Sain ystävältäni lainaksi kirjan Yksinäinen kevät, jonka Christie on kirjoittanut nimellä Mary Westmacott. Tämä kirja ei ole dekkari vaan pohdiskeleva romaani, jonka tulen lukemaan pikapuolin, arviota siitä siis tulossa lähiaikoina.

Ns. kevyemmän kirjallisuuden puolelta ehdoton suosikkini on Marian Keyes. Naisen kirjoissa käsitellään vakavia aiheita kuitenkin sopivan kepeällä otteella, lisäksi Keyesin kieli on kovasti mieleeni. Keyesiltä olen lukenut toistaiseksi vain muutaman kirjan (Tarinan toinen puoli, Hurmaava mies ja Naura, Claire, naura!), mutta olen niiden pohjalta niin vakuuttunut että tulen varmasti lukemaan vähitellen kaiken mitä häneltä on julkaistu.

Audrey Niffenegger on myös kirjailija, johon olen kovasti ihastunut kahden romaanin perusteella. Aikamatkustajan vaimo teki suuren vaikutuksen, ja viime vuonna luettu Hänen varjonsa tarina oli myös aivan kelpo kirja vaikkei ehkä yltänytkään esikoisen tasolle. Niffenegger on kirjailija jolta seuraavia kirjoja odotan suurella mielenkiinnolla!
Kaari Utrio on mielestäni yksi mielenkiintoisimpia suomalaisia naiskirjailijoita. Utrion historiaan sijoittuvat teokset ovat kunnon lukuromaaneja ja niistä näkee että pohjatyö on suoritettu huolella, ajankuvaus on kiehtovaa ja historialliset faktat ovat kohdallaan. Utrion henkilöhahmot ovat yleensä moniulotteisia ja tekstit ovat kieleltään miellyttävää luettavaa.


Laila Hirvisaari on myös yksi pitkäaikaisista suosikeistani. Hirvisaaren kirjat eivät valttämättä ole mitään korkeakulttuuria ja joissakin kirjoissa kielikin on vähän mitä sattuu, mutta siitä huolimatta olen pitänyt kovasti isosta osasta hänen teoksistaan. Erityisesti Lappeenranta-sarja on hieno ja sydämeenkäyvä kuvaus sota-ajan Suomesta. Hirvisaaren uusin, Imatra-sarja, taas on ollut ikävä kyllä hienoinen pettymys


Heidi Köngäs on yksi suurimpia suomalaisia suosikkejani. Olen lukenut Köngäkseltä hienot romaanit Luvattu ja Vieras mies, ja ainakin edellä mainittuun helmeen tulen vielä palaamaan tämän haasteen tiimoilla.

Tämän listan ulkopuolelta voisin nostaa positiivisimmaksi uudeksi tuttavuudeksi listan ainoa miehen, Joel Haahtelan, jolta olen lukenut vasta Elenan, mutta uskon että Haahtelasta tulee yksi lempikirjailijoistani kun pääsen lukemaan lisää hänen kirjojaan. Samaten yhden kirjan perusteella mieleeni ovat olleet Margaret Atwood, jolta olen lukenut vain Ryövärimorsiamen, ja Sirpa Kähkönen jolta luin Lakanasiivet (epäloogisesti keskeltä sarjaa). Haluan ehdottomasti lukea lisää kumpaiseltakin mainiolta naiskirjailijalta. Olisin toki voinut tässä listassa mainita myös Charlaine Harrisin jonka fantasiakirjoihin olen viime aikoina kovasti tykästynyt. :)

Kommentit

  1. Keyes on minunkin chick-lit -suosikkejani! Hankalaa on kyllä, kun moni hyviä kirjoja julkaissut (Niffenegger ja Donna Tartt) ovat kirjoittaneet niin vähän, että on vähän vaikeaa sanoa, ovatko he todella kestävässä mielessä hyviä kirjailijoita.

    VastaaPoista
  2. Kiva kun muistutit Tracy Chevalieren olemassa olosta. Olen lukenut häneltä kolme neljä vuotta sitten Pudonneet enkelit -kirjan ja pidin siitä valtavasti. En kuitenkaan tuolloin pitänyt mitään kirjaa lukemistani kirjoista, joten tuokin oli melkein päässyt unohtumaan.

    VastaaPoista
  3. Tykkäsin todella paljon Tyttö ja helmikorvakoru -romaanista, mutta muita Chevalierin kirjoja en ole jaksanut lukea (loppuun). Odotan innolla Aikamatkustajan vaimon lukemiseta, lainasin sen kirjastosta! Heidi Köngäksen Jokin sinusta on hieno kirja, suosittelen! Kähköstä en ole lukenut, mutta aion tutustua teoksiinsa vielä joskus :)

    Haahtelaa olen lukenut paljon, paljon ihania vielä lukematta... Ryövärimorsian on kiinnostava kirja, jonka olen aloittanut, mutten lukenut loppuun.

    VastaaPoista
  4. Vau, meillä menee kyllä yksiin niin suosikkikirjallisuudenlajit kuin kirjailijatkin, Gabaldon, Chevalier, Nieffenegger jne. Kannatetaan!

    VastaaPoista
  5. Minulla on ihan sama, että olen huomattavan paljon taipuvaisempi lukemaan nais- kuin mieskirjailjoita. Asia suorastaan ärsyttää minua, mutta minkä voin, kun naiset lähes järjestään kirjoittavat minua kiinnostavampaa tekstiä?

    Historiallisia romaaneja en enää nykyisin niin innostu lukemaan, mutta Chvealier kiinnostaisi. Samoin Niffenegger. Ja Keyeskin!

    Olet muuten kirjoittanut loppuun Sirpa Köngäksesta Lakanasiipien yhteydessä, kun pitäisi olla Sirpa Kähkönen. Anteeksi pilkunviilaus, mutta ajattelin, jos haluat korjata. :)

    VastaaPoista
  6. Tessa, tuo on ihan totta. Samoin on vaikeaa sanoa kirjailijasta jolta on ehtinyt lukea vain yhden kirjan, vaikka olisikin sitä yhtä kirjaa rakastanut. Tosin, joistakin vain tulee semmoinen tunne, kuten minulle Joel Haahtelasta, aavistelen että tulen rakastamaan muitakin hänen teoksiaan. :)

    Sonja, Tracy Chevalier on mainio. :) Hänen kirjoitustyylinsä vetoaa minuun, kirjoissa on omanlaistaan lämpöä ja tunnelmaa. Suosittelen lukemaan myös esimerkiksi Neidon ja yksisarvisen, ainakin itse nautin siitä suuresti! :)

    Pienen mökin emäntä, sinulla on vielä Aikamatkustajan vaimo edessä, ihanaa! Odotan mielipidettäsi siitä, uskon kyllä että tykkäät. :) Minun pitäisi myös lukea tuo Jokin sinusta, mutta en ole vielä onnistunut saamaan sitä kirjastosta käsiini... Ryövärimorsian on hieno kirja, en ymmärrä miksi en ole tullut lukeneeksi enempää Atwoodia!

    Ahmu, sinullahan on siis aivan loistava kirjamaku! ;D

    Karoliina, sama juttu! Onneksi sentään löytyi edes Joel Haahtela... :) Minun pitäisi tosin tutustua esimerkiksi Irvingiin ja Austerkin kiinnostaisi. Josko sieltä löytyisi uutta miessuosikkia?

    Apua, painovirhepaholainen on iskenyt!! :D Tietenkin se on Kähkönen! Kirjoitin tekstin yövuorossa tauolla, näköjään kaikkea muuta kuin skarppina! :D Korjaan asian heti, hyvä että huomasit, kiitos!

    VastaaPoista
  7. Aikamoinen naiskaarti!

    Minä olen lukenut Chevalierilta Pudonneet enkelit sekä Neidon ja yksisarvisen. Molemmista pidin kovasti.

    Myös Niffenegger ja Christie menevät suosikkikaartiin.

    Minulla on kolme Gabaldonin teosta englanniksi hyllyssä mutten ole vielä ehtinyt lukea. Aion kyllä. :)

    VastaaPoista
  8. Linnea, niin on! :)

    Katselin Chevalierin kotisivuilta että hän on kirjoittanut kuusi romaania ja seitsemäs on työn alla. Paljon ihanaa luettavaa vielä edessä päin siis. :)

    Ja Gabaldonia suosittelen ehdottoman lämpimästi! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit